Erilaisissa harjoitussaleissa

Teksti: Emma Jämsén
Julkaistu: 26.7.2023

Modernia kamppailulajia taekwondoa on harjoitettu Suomessa jo vuodesta 1979. Laji ei vaatimattomuudessaan kaippaa jääkiekon tai rollerderbyn tavoin vaativaa harjoitustilaa, joten taekwondoseurat ovat asettuneet isoihin ja pienempiin kaupunkeihin mukautuen ympärillä olevaan tarjontaan. Toiset seurat pääsevät nauttimaan suuremmista tatamitiloista, kun taas toiset harjoittavat lajia kovalla lattialla. Välineurheilusta ei siis voida enää puhua, kun treenata voi vaikka nurmikolla.

Tein kyselyn Suomen taekwondoseuroille, jossa pyysin kertomaan oman harjoittelutilan ominaisuuksista. Vastauksia tuli yhdeksän (kiitos vastaajille näistä) ja näinkin pienellä vastausmäärällä näkyi jo pitkälti erilaisten tilojen mahdollisuudet. Vaikka lajimme kaipaa tatamipohjaa ja potkuharjoitteluun erinäisiä välineitä, monet seurat haaveilevat paremmasta tilasta, mutteivät silti anna tilan tai varusteiden puuteen haitata tekemistä.

Suuremmissa taekwondosaleissa nautitaan oikeanlaisesta tatamista ja hyvästä varastotilasta. Kuva: Emma Jämsén

Lainatiloista lukaaleihin

Useimmiten seuroille on rakennettu omat tilat jonkin toisen rakennuksen yhteyteen. Suomessa ei varmaan ole millään seuralla resursseja eikä niinkään tarvetta rakennuttaa omaa erillistä rakennusta lajiharrastukseen. Toiset seurat saavat harrastaa omaa lajiansa kaikessa rauhassa jakamatta tilaa muille, kun taas toiset harjoittelevat sovussa muiden lajien kanssa. 

Varsinkin pienemmillä paikkakunnilla tatamit rakennetaan tarpeen tullen esimerkiksi koulun saleihin tai harjoitellaan siellä ilman alustaa. Kyseessä on kumminkin tilavuokrat, minkä vuoksi kaikilla seuroilla ei ole varaa omaan harjoitustilaan. Monipuolisuutensa vuoksi taekwondoa pystyy myös harjoittamaan kunnon ja ketteryyden kohentamiseksi myös ulkona. Juoksutreenit rappusia pitkin tai akrobatiaa nurmikolla kelin salliessa antaa avaruutta tila-ahdistukseenkin. Silti lajille toimiva harjoitustila on aina toiveissa.

Vanhat rakennukset on laitettu uusiokäyttöön tai tiloja on muokattu lajiharrastamiselle sopivaksi. Muokatuissa tiloissa toisinaan joutuu jostakin nipistämään, kuten tarvittavasta tilasta tai esimerkiksi jopa katon korkeudesta, puhumattakaan ilmastoinnista tai äänieristyksestä. Yksiä isoimpia toiveita harjoittelutiloihin olisi se, että tatami olisi oikeanlainen taekwondon harjoitteluun ajatellen myös kisoihin treenaamista. Jotkut seurat joutuvat kärsimään tatamien puutteesta tilaongelmien vuoksi, mikä hankaloittaa lajin kokonaisvaltaista harjoittamista. Kamppailulajeille pyhitetyt tilat ovat etulyöntiasemassa, kun puhutaan oikeanlaisesta lattiamateriaalista.

Jotkut seurat saavat nauttia useammastakin eri tilasta, joka mahdollistaa erilaiset aktiviteetit sekä suuremman jäsenmäärän. Suurin osa seuroista tyytyy kumminkin yhteen harjoitussaliin, vaikka neliöitä ei olisikaan liikaa. Isolta osaa seuroista tatamitilaa on mukavat 100-200m2, mutta suuremmat seurat saavat nauttia jopa yli 600m2 dojangista.

Missä sitten nämä salit sijaitsevat? Harvemmin dojangien julkisivut huutavat ohikulkijoille "taekwondo", vaan yleensä salit ovat syrjemmässä kuin ydinkeskusta. Ulospäin rakennusta tai harrastustilaa ei välttämättä edes tunnistaisi. Yleensä harrastustilat ovat osa jotakin liikuntakeskusta tai liiketila-aluetta tai sitten tilojen sisääntulo on hyvin hämärällä paikalla. Monesti salit ovat myös asuinalueelta automatkan päässä.

Varusteurheilua pienissä määrin

Vaikka taekwondon harjoittaminen onkin mahdollista hyvin vaatimattomissakin oloissa, varusteet ja tatami tuovat harjoitteluun syvyyttä ja monipuolisuutta. Omissa saleissa seura saa nauttia itse ratkaisemista säilytysmahdollisuuksista, mutta kun tila pitää jakaa useammankin lajin kanssa, tulee haasteita saada kaikki mahtumaan. Jaetut varastotilat ja seinäsäilytyksen mahdollisuus rajoittuu usein liian pieneksi.

Mitä itse välineisiin tulee, tulee todellakin olla jo yhdelle lajille valtavat säilytysratkaisut, jos kaikki leikkikalut halutaan mukaan. Jo pelkästään paljon tilaa vievät potkimiseen suunnatut välineet eivät välttämättä riitä varsinkin, jos halutaan tehdä harjoittelusta mahdollisimman monipuolista. Erilaiset pelivälineet ja ketteryysharjoitteluun tarkoitetut vehkeet täyttävät myös varastotilaa. Joillakin seuroilla on iso onnenpotku omistaa jotain rakenteisiin liittyvää kuten esimerkiksi kuntosalilaitteita, potkutolppia ja nyrkkeilysäkkejä. Saman treenisalin naapurilajit voivat tosin olla hyödyllisiä siinä suhteen, että varusteita ostetaan yhteiseen käyttöön ja näin saa myös optimoitua varastotilan parhaan mukaan.

Mukavaan ja toimivaan harjoitustilaan tarvitaan yllättävän paljon muitakin tekijöitä tämän monipuolisen lajin edistämiseen. Korealaiseen temppuiluun tarvitaan tietylainen huonekorkeus ja ehjää seinää tulee olle tasapaino- ja potkuharjoitteisiin. Samoin ikkunoista tulviva luonnonvalo auttaa valonsaannissa ja energian säästössä, ja peilit auttavat yksilönä keskittymään tekemiseensä.

Taekwondoon liittyy yllättävän paljon oheisvarusteita. Kuva: Emma Jämsén

Sopu sijaa antaa

Varmaankin suurin osa Suomen seuroista jakaa harjoittelutilansa yhden tai useamman lajin kanssa. Joillakin seuroilla on muiden kamppailulajien lisäksi muutakin toimintaa samassa tilassa kuten esimerkiksi kilpatanssia tai punttisalia. Jos tilaa riittää ja aikataulut toimivat sulassa sovussa, harvemmin on valittamista vuokran jakamisesta. Silti harjoitustilojen jakaminen tuo omia haasteitaan harrastusarkeen.

Jotta laji saa harjoitteluun oman rauhansa, tiloja jaetaan yleisimmin osiin joko seinillä tai pelkästään verhoilla. Tilojen muunneltavuus on aina plussaa varsinkin, jos tiloissa halutaan mahdollistaa tapahtumien kuten leirien ja kisojen järjestäminen. Huutoja ja komentoja kuuluu seinäkkeen toiselta puolelta, mutta aktiivinen ääniympäristö voi myös luoda innostusta tekemiseen. Joissakin tapauksissa toisen lajin tuottama melu kuten esimerkiksi musiikki voi olla hyvinkin häiritsevä tekijä. 

Useampi taekwondoseura on päivittänyt vuosien varrella omaa treenisaliaan parempaan ja kenties isompaan. Silti inflaation iskiessä vuokrien nousut ovat saaneet monet miettimään mahdollisimman kustannustehokasta treenaamista, jottei jäsenten kukkarot tyhjenisi harjoittelun myötä. Muita lajeja otetaan saman katon alle mukaan jakamaan kuluja, treeniaikoja supistetaan omalta osin tai tilaa vuokrataan harjoitusten ulkopuliselta ajalta muuhun käyttöön. 

Koulun parkettilattia, nurmikenttä tai oikein rakennettu dojang - kaikissa pätee sama taekwondon kunnioittava ja vaatimaton filosofia. Monilla on etuoikeutettua treenata juuri oikean karhuisella tatamilla, jossa kaveria ei vahingossakaan potkaise, kun taas toiset ovat tottuneet treenaamaan ainoana taekwondoa muistuttavana varusteena vain dobok. Kun kaikki astuvat samalle tatamille kisoissa tai muussa tapahtumassa, harjoittelusali ei näy taustalla, vaan harjoittelijan omistautuneisuus lajille.